‘Wij trekken de stoute schoenen aan’

Wat valt er te innoveren als we het hebben over Melba toast? Een hele hoop. Bij Van der Meulen in Hallum zien ze tenminste veel kansen, vooral internationaal.

In 1910 begon Hessel van der Meulen een beschuitenbakkerij in Ferwerd. De beschuiten vonden gretig aftrek in heel Nederland, en een grotere bakkerij werd noodzaak. Van der Meulen verhuisde naar ‘De Volharding’ in Hallum, en is hier inmiddels niet meer weg te denken. De vierde generatie Van der Meulen staat ondertussen aan het roer van dit bedrijf dat altijd op zoek is naar vernieuwing. De focus ligt daarbij op toast.

Vernieuwing in toastschap
De Melba toastjes gaan de hele wereld over. Petra Loos, Marketing & Innovatie Manager bij van der Meulen legt uit wat het Melba toastje van Van der Meulen zo uniek maakt: „Wij zijn de enigen in de wereld die zo’n dun, knapperig en toch ook nog zeer luchtig toastje kunnen maken. Daar zijn we best trots op! In Nederland hebben we op dit moment nog de grootste afzetmarkt, maar we groeien heel hard door in exportlanden als Frankrijk, Spanje en Canada. In die landen eten ze toast soms anders dan wij gewend zijn, wat het innovatie traject ook zo leuk maakt.”

Ondertussen heeft Van der Meulen een missie als het aankomt op het toastschap. Al jarenlang ziet dit schap er hetzelfde uit. „Wij trekken de stoute schoenen aan en gaan voor vernieuwing. We hebben hiervoor een aantal pijlers op een rijtje gezet, die afgestemd zijn op consumententrends. Die wil tegenwoordig namelijk steeds meer gemak, gezond eten en een fijne beleving tijdens de verschillende eetmomenten.”

Magische combinatie 
In de zoektocht naar een product met een gemakspropositie is Van der Meulen een samenwerking aangegaan met Heks’nkaas. „Een perfecte combinatie”, aldus Loos. „De one-bite Dippers op basis van extra vierge olijfolie geven een krokante en luchtige bite aan de smaakvolle Heks’nkaas. De Dippers, verkrijgbaar in twee smaken, zijn vanaf half mei verkrijgbaar bij PLUS Supermarkt en binnenkort ook bij Deen, Deka Markt en Albert Heijn. Daarnaast staan we eind mei samen met Heks’nkaas op de Libelle Zomerweek, waar mensen onze Dippers kunnen proeven.”

Ook ziet Van der Meulen potentie voor toast in het snelgroeiende versschap in de supermarkten. „De borrelplanken worden steeds groter en gevarieerder. Daar hoort een lekker toastje ook bij. Op dit moment zijn dit nog twee gescheiden werelden in de supermarkt, die wij graag bij elkaar brengen. Een lekkere ambachtelijke toast is hierop ons antwoord. Naar verwachting is deze toast dit najaar al te verkrijgen in de supermarkt.”

Bij Van der Meulen weten ze dat het toastje meestal als vrij neutrale drager dient van een topping. Loos: „Maar we zijn een tikkeltje eigenzinnig. Wij geloven dat toast, wanneer verrijkt met zuidvruchten en noten, van zichzelf al echt een delicatesse kan zijn. In dit kader kijken we ook naar andere basisingrediënten, zoals gekiemde granen, groenten of zelfs insecten. Dit klinkt wellicht als de wereld op zijn kop, maar de consument zoekt ook naar nieuwe smaaksensaties.”

Gemotiveerde medewerkers
Innoveren gaat vaak gepaard met de zoektocht naar goede en gemotiveerde medewerkers. „We zijn een no-nonsense familiebedrijf, waar voldoende ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap. Toch is het ook voor ons lastig om goede (productie)medewerkers te vinden. We zijn daarom onder andere aangesloten bij Bakery Sweets Center, een samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid binnen de bakkerij- en zoetwarensector. Zo bereiden we ons voor op de toekomst.”

Terwijl nieuwe soorten toast het levenslicht zien bij Van der Meulen, probeert het bedrijf dat op een zo verantwoord mogelijke manier te doen. „Duurzaamheid is belangrijk. Dat vinden we zelf, maar het wordt ook van ons verwacht. We leveren aan (inter)nationale retailers, en die stellen hoge eisen. Plasticreductie, restafval verminderen, palmolie vrij produceren en energieverbruik omlaag. Daar zetten wij vol op in. We zijn er trots op dat we ruimschoots voldoen aan de hoge eisen die gesteld worden. Maar het blijft onze aandacht vragen. Zo zijn wij nu bezig met het plastic venster uit de verpakking te halen. Dat gaat dit jaar nog gebeuren.”

Meegaan met de tijd en innoveren, het kan dus ook met klassieke broodproducten zoals Melba toast. Maar in de basis blijft het altijd een ambacht, benadrukt Loos. „We zijn trotse meesterbakkers, en dragen het vakmanschap hoog in het vaandel.”

Bron: Leeuwarder Courant – Noordz